Koos Klein

Even Voorstellen

Koos Klein (1960)

Ik leef al meer dan 30 jaar samen met Anita en ben de trotse vader van zoon Pelle en dochter Puk. Al vroeg in mijn leven heb ik het ouderlijk nest verlaten.   Mijn weg voerde o.a. langs een opleiding tot gymleraar,  werk in de zwakzinnigenzorg (zo heette dat destijds), een carrière in de ICT, een loopbaan als volleybal-coach en nu een eigen coachings- en therapie-praktijk. Ik ben nu waar ik al was. Alles aanpakkend wat het leven voorschotelt.

 

Boeken

Ik ben een fervent lezer. De gedachtegang van anderen begrijpen is een grote passie van mij. Ik lees veel en laat me graag verrassen in boekhandel en bibliotheek. Veel kennis, veel verbanden en een passie voor ‘leren leren’. Hoe ontwikkelen en veranderen wij gewoontes? Zowel motorisch als  mentaal en sociaal.

 

Blijven ontwikkelen

Na het volbrengen van de hoogste sport-coach opleiding (Topcoach 5) heb ik besloten mij meer te verdiepen in psychosociale begeleiding. De coach-opleiding van Weisfelt en Partners heet ‘verdieping tot de kern’. Ik was meteen verkocht. Deze naam sluit perfect aan op mijn visie over verandering van gedrag; heroverweging van vroeg gevormde overtuigingen is de basis van blijvende verandering. Tijdens deze opleiding heb ik veel geleerd. Vooral dat er zonder aanraken geen leren kan zijn, zonder risico geen aanraken en dat je niet kunt aanraken zonder aangeraakt te worden.

 

Na de coach opleiding heb ik mij bij Weisfelt en Partners – in meerdere jaren van opleidingen en workshops –  verder verdiept in Transactionele Analyse en in het werken met relaties. Het mij door Piet Weisfelt aangeboden partnerschap heb ik – na 2 intense ‘meeloop’ jaren – beëindigd, en daarmee gekozen om al mijn energie te geven aan het uitbouwen van mijn eigen bedrijf.

 

Daarnaast heb ik de laatste jaren opleidingen gevolgd bij o.a. HeartMath (Stress Reductie programma en Stop emotioneel eten), bij Jan Geurtz (Stoppen met gewoontes) en bij Jacqueline A-Tjak (Acceptance and commitment therapy), Heb veel cursussen op het gebied van lichaamsgericht trauma werk gevolgd. Ik heb mij verdiept in voeding (orthomoleculaire therapeut) en rond in 2020 een opleiding tot stervensbegeleider af. en start meteen met een nieuwe opleiding over leiderschap adhv reis van de Held bij Manfred van Doorn.
Ik heb er plezier in om me continu te blijven ontwikkelen en andere mensen te ontmoeten die dat ook graag doen.
Elk jaar doe ik wel 2-3 (stilte) retraites,waar ik even “met mezelf bezig ben” De laatste jaren o.a. veel bij en met Peter Ralston.

 

Sport

Vanwege mijn verleden en netwerk heb ik nogal wat sport-gerelateerde cliënten. Ik werkte met mensen van de Belkin – nu Visma-Jumbo – wielerploeg. Coach meerdere (top) sport-coaches en hier en daar een ‘losse’ sporter. Ik ben geen sportpsycholoog, mijn werk is meer gericht op persoonlijke ontwikkeling. Ontwikkeling die het sport-resultaat zelfs negatief kan beïnvloeden. Vandaar dat ik meer top-coaches begeleid dan topsporters. Voor de Johan Cruyff University ben ik persoonlijk coach van mensen die daar de Master in Coaching opleiding doen (o.a. jeugdcoaches van Ajax). Ik coach daarnaast -en vooral- ook mensen buiten de sport.

 

Strand

Ik ben een strand-mens. Mijn ouders hadden een huisje aan het strand van IJmuiden. Elke zomer van mijn jeugd heb ik daar doorgebracht. Spelen in zee, graven op het strand en struinen in de duinen. Verstoppertje spelen in de bunkers. Ik heb mijn vrouw daar ontmoet (ik was 2 jaar) en ik heb haar, 16 jaar later, bij de zee voor het eerst gekust.  Wij wonen op 15 minuten fietsen van  het strand van Wijk aan Zee. Ik ben daar veel te vinden. Ik wandel en mijmer, luister naar de golven en bewonder de horizon. Geniet van de mensen en de zon in de zomer. De rust en de vogels in de andere jaargetijden. Beukende wind, striemende regen, stralende zon, een zachte bries, wolken of grijze mist. Altijd en nooit hetzelfde.Het strand is de metafoor voor (mijn) leven. Eb en vloed. Branding, de golven, of de zee. Kabbelend of geweldig. En altijd aarde, water, lucht en ik.

 

Meditatie

Sinds mijn 17e beoefen ik (transcendente) meditatie. Wat als een jeugdige opwelling begon is voor mij een grote leerschool gebleken. Ik heb het geluk gehad dat ik wat goede (voeten-op-de-grond) leraren ben tegengekomen. Meditatie bracht me discipline en brengt me de vaardigheid om bewust mijn aandacht te kunnen richten.  Ik heb ervaring met veel verschillende vormen van meditatie, en ook met Tai-Chi, Qigong en bijv. Reconnective Healing.
‘Je hoeft niet alles te kunnen verklaren om het te kunnen ervaren’ Wat ik geleerd heb? ‘Je kunt alleen maar wachten op wat het getij je brengt’. Dit is een quote (zoals ik me herinner) van Tom Hanks uit de film ‘Cast Away’. Hoeveel controle ook, er kan je altijd iets ‘overkomen’, ‘wees voorbereid op het onverwachte’ (N.N. Taleb The Black Swan). Het belangrijkste wat je kunt leren is: hoe ga jij om met verandering. We kunnen de wereld/toekomst  niet voorspellen. Wat niet wil zeggen dat hele volksstammen dat wel proberen, met alle stress van dien. Mijns inziens kun je je slechts voorbereiden om, ook, het onverwachte het hoofd te bieden. Een goede definitie van leren is voor mij: snel informatie tot je nemen, in de context plaatsen en je aangepaste gedrag overeenkomstig evalueren. Om ergens anders te komen dan waar je bent, zul je uit je comfort-zone moeten komen. Want mensen die veel begrijpen, leren het minst.

 

Liefde voor mensen

Ik voel me op mijn plek naast mensen die het leven ten volle willen genieten. Ik heb dat gevonden bij de ruwe bolsters van de visafslag, de bouwvakkers en de gastarbeiders op de fabriek. Bij de wizz-kids uit de ICT, snelle en minder snelle managers, kinderen en ouders, pubers en volwassenen. Bij helpers en zorgers, topsporters en talenten, hoogleraren en lager begaafden, directeuren en conciërges. Bij sport-coaches, kinder-coaches, mental coaches, levenscoaches. En voor iedereen geldt: even vertragen, accepteren wat er nu is, rustig naar de kern, en dan:

 

Wat wil jij nu? Hoe beleef jij je leven?

Voor mij is het antwoord elke keer weer: hoe kan ik hier met humor en liefde op reageren.

koos-klein
KOOS KLEIN